Værftsarbejderne

Hans Pauli Olsen, 2014

Skulpturen ‘Værftsarbejderne’ skal ses som et monument over de tusindvis af arbejdere, der har været tilknyttet Helsingør Skibsværft, som fra 1882 – 1983 var byens største arbejdsplads. Skulpturen er ikke blot et symbol på de mange arbejdere, som har gået gennem værftsporten, men også et udtryk for byens historiske, politiske, sociale og kulturelle udvikling.

Hans Pauli Olsen

Skulpturen er skabt af den dansk-færøske billedhugger Hans Pauli Olsen, og den viser fire arbejdere på vej mod den gamle værftsport. Forest går en ældre mand, bag ham en mand i sin bedste alder og endelig ser vi den unge lærling.

De tre arbejdere er udført i naturlig størrelse, hvorimod den skulptur, som står nogle meter derfra, er udført 1,5 gange naturlig størrelse. Der er ikke tale om skønhedsidealer, men skønheden ligger i den sjælelige holdning; i udtrykket af et alvorligt menneske, hvis opgave i livet først og fremmest er at skaffe husly og mad på bordet til ham selv og hans familie.

Skulpturerne er opbygget i en ujævn og knudret modellering – den for Hans Pauli Olsen så karakteristiske signatur; han skjuler aldrig sporene af sine hænders arbejde. Skulpturerne er støbt i bronze, og til moderne bronzestøbning benyttes ”Shell Casting”, som er en videreudvikling af den meget gamle støbeteknik, der kaldes ”Cire Perdue” – tabt voks. Processen er lang og krævende, og det er Skulpturstøberiet i Svendborg, som har støbt skulpturgruppen.

Skulpturen er opstillet i 2014 og er finansieret af D/S Norden, D/S Orients Fond, TORM FONDEN, Lauritzen Fonden og Helsingør Kommunes Museer.


Udgivet

i

af

Tags:

Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *