Herakles og Hydraen

Rudolph Tegner, 1932

På havnen i Helsingør, nærmere bestemt på Nordre Mole ud mod Øresund, står Rudolph Tegners skulptur ’Herakles og Hydraen’.

Kunstneren begyndte at arbejde på skulpturen i 1919. Det tog omkring to år for ham og et par medarbejdere at fremstille skulpturen i gips. I 1930 tog Rudolph Tegner selv initiativ til at foreslå borgmester Peder Christensen at skulpturen, når den var støbt i bronze, skulle stå i Helsingør på stenbarrieren ud til Øresund.

‘Herakles og Hydraen’ kom dog ikke til at stå i vandkanten. Da den blev afsløret den 20. november 1932, stod skulpturen på en høj granitsokkel i en kumme af granit med lavt broncerækværk – tegnet af arkitekt Emil Engell. Skulpturen stod godt nok ved Øresund, men ikke helt ude i vandkanten, men derimod på land og tæt på jernbanestationen og færgerne.

Her stod skulpturenindtil november 1990, hvor den på grund af etableringen af nye gangbroer til færgerne måtte fjernes. Efter at have været opmagasineret nogle år, blev den genindviet den 25. maj 1994 på sin nuværende plads på Nordre Mole.

På bagsiden af selve broncemonumentets lave sokkel er indridset: Alexis Ruder Fondeur Paris (navnet på den parisiske broncestøber). På det nordøstre endestykke af soklen står: Rudolph Tegner.

Herakles
I den græske gudeverden er Herakles en helt som kæmper mod alle mulige dyr, virkelige som uvirkelige, og her en enorm vandslange med ni hoveder. I Helsingør elskede man ikke ligefrem skulpturen dengang den blev sat op, og den fik da også kælenavnet ’Den lille Mands Kamp mod Skattevæsenet’.

Rudolph Tegner

Rudolph Tegner, 1873-1950,  boede efter uddannelse på Kunstakademiet 1890-93 i Paris til 1897. Her blev han især optaget af symbolismen, men også af bl.a. Rodin og Michelangelo.

Rudolph Tegner havde en forkærlighed for de store formater og skabte en række symbolmættede grupper og skulpturer i et voldsomt og dramatisk formsprog, fx ’Frigjort’ (gips, 1901), finsenmonumentet ’Mod lyset’ (opstillet i bronze 1909 foran Rigshospitalet i København), og i Helsingør ’Danserindebrønden’ (1910, bronze 1912) og ’Herakles og Hydraen’ (1918-19, bronze 1932).

Tegner ydede betydelige bidrag til den danske symbolisme, men blev i samtiden udsat for en del kritik, og 1926-40 boede han i Frankrig. De fleste af hans værker – heriblandt også en lang række malerier fra hans senere år – findes i det museum i Dronningmølle i Nordsjælland, som han 1937-38 lod opføre for egen regning; her er han også begravet.


Udgivet

i

af

Tags:

Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *