HAN

Elmgreen & Dragset, 2012

Skulpturen ’HAN’ er skabt af kunstnerduoen Elmgreen & Dragset og er et vartegn for kulturområdet Kulturhavn Kronborg – omkring Kulturværftet, Kronborg Slot og M/S Museet for Søfart.
 

’HAN’ er inspireret af den danske figurative skulptur-tradition fra Thorvaldsen og nordsjællandske Rudolph Tegner til Edvard Eriksens ’Den Lille Havfrue’ på Langelinie.
 

’HAN’ befinder sig midt i en smeltedigel af historier. Der er myterne om Hamlet og Holger Danske, Sundtolden på Kronborg, som i flere hundrede år fik pengene til at strømme til riget, og det gamle skibsværft, der i 101 år var byens vigtigste arbejdsplads. Nu varsler ’HAN’ om nye, postindustrielle tider.

Skinnende stål

’HAN’ er fremstillet i blankpoleret stål, der giver skulpturen et moderne udtryk modsat traditionelle materialer som granit og bronze. Den stålblanke overflade bugter sig, så omgivelserne og publikum spejler sig i forvrængede billeder, der forandrer sig alt efter synsvinkel og vejrlig. Når man betragter ’HAN’, betragter man også sig selv.

Blinkende øjne
Engang imellem blinker ’HAN’ med sine øjne.

Intervallerne er uregelmæssige og kan ikke forudsiges, så kun de heldige eller tålmodige oplever blinket. Sådan prikker kunstnerne til vores måde at opleve kunsten på: Hvis man haster forbi, får man ikke det fulde udbytte.

Den Lille Havfrues bror

Med sin positur og sit sarte udtryk er ’HAN’ en klar reference til Edvard Eriksens skulptur ’Den Lille Havfrue’ ved Langelinie i København. ’HAN’ vidner om den udvikling, der er sket, siden ’Den Lille Havfrue’ kom til verden. I modsætning til ’Den Lille Havfrue’ er ’HAN’ en mand. Når ’HAN’ nøgen sidder til skue for publikum, indtager manden en plads, der traditionelt har været forbeholdt kvinder.

Elmgreen & Dragset har tidligere arbejdet med ’Den Lille Havfrue’, da de i 2008 placerede et spejl foran skulpturen under en samtidskunstfestival.

Kunstnerduoen Elmgreen & Dragset består af Michael Elmgreen (f. 1961, København) og Ingar Dragset (f. 1969, Trondheim, Norge), som bor og arbejder i London og Berlin. De har haft adskillige soloudstillinger verden over og står bag en række offentlige kunstværker i bl.a. London, Berlin, Rotterdam, Milano – og nu Helsingør.

Deres værker er også repræsenteret på Statens Museum for Kunst, Louisiana, Arken og Horsens Kunstmuseum. Elmgreen & Dragset har arbejdet sammen siden midten af 1990’erne. De skaber skulpturer, objekter og rumlige installationer, der udfordrer det konforme, hvad enten det er institutioner, monumenter eller vores opfattelse af os selv og omverdenen. Med et twist kommer det genkendelige til at  fremtræde i et nyt lys.


Udgivet

i

af

Tags:

Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *